Scris de stefania.sarina in data de August 28, 2023

Malta este un loc grozav. De ce?

Malta, așa cum m-a șocat ea în primele luni de locuit aici, m-a obligat să mă obișnuiesc cu gunoiul de pe stradă, cu macaralele de peste tot, cu praful roșu de Sahara de pe suportul de rufe puse la uscat, cu cicadele neobosite vara, cu umiditatea exagerată în toate zilele anului, indiferent de anotimp. Nu este o insulă pe care poate locui oricine, chiar dacă, turistic vorbind, prezintă un interes major tot timpul anului. 

În cei aproape cinci ani petrecuți aici cred că pot zice un lucru, două despre locul ce îmi este ca o casă. Nu a doua casă, ci doar acasă. 

Insula te ademenește frumos cu soare, mare albastră și plajele pline de oameni veseli. 

Dă bine în imagini, ajută la crearea unor albume foto de spectacol, de dat share pe social media și de impresionat pe internet. 

Malta este însă mult mai mult pentru cei ce locuiesc aici

Înainte de a-mi desfășura în scris activitatea de ghid turistic, am să menționez câteva detalii despre insulă, de la geografie, la cultură, religie și oameni. 

  • Malta are 316km². Ca sa îți faci o idee de micimea insulei, Bucureștiul are 239km². 
  • Are o densitate a populației de 1.346 km², ceea ce o face a 8-a țara cea mai dens populată din lume și a 4-a din Europa. 
  • Are doua limbi oficiale: malteza și engleza. 
  • Este vizitată anual de peste 1.6 milioane de turiști
  • Are 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului. 
  • Malta are una dintre cele mai bune climate din lume și se bucură de peste 3.000 de ore de soare pe an, ceea ce o face perfectă pentru o vacanță în orice lună.
  • Se conduce pe partea stângă.
  • Valletta (capitala Maltei), Templele Megalitice și Hipogeumul sunt 3 locuri incluse în Patrimoniul Unesco. 
  • Malteza este o limbă semitică, unică în comparație cu celelalte limbi semitice, datorită sistemului de scriere latin, plus semne diacritice
  • Malta a fost de-a lungul istoriei sub stăpânirea mai multor imperii. Nu unul sau două, ci 11 imperii s-au perindat pe insulă și au și lăsat urme vizibile și-acum. Cândva, dupa anul 1000 Î.Hr., fenicienii au sosit și au colonizat insulele. Au venit apoi cartaginezii, romanii, bizantinii, arabii, normanzii, sicilienii, spaniolii, cavalerii templieri, francezii și, nu în ultimul rând, britanicii.
  • Malta are diferite tipuri de plaje, însă nu are nicio sursă naturală de apă dulce. Maltezii filtrează apa de mare pentru a obține o apă potabilă folosită atât în gospodării, cât și în agricultură. 
  • Arhipelagul maltez este unul dintre cele mai mici din lume și cuprinde cinci insule - Malta (cea mai mare dintre ele), Gozo, Comino, precum și insule nelocuite - Cominotto și Filfla. 
  • Valletta, capitala Maltei, este una dintre cele mai mici capitale din Europa, de doar 0.6km²
  • Stuffat tal-fenek (suna cunoscut, nu-i așa?), este mâncarea tradițională malteză. Carne de iepure cu o grămadă bună de morcovi și cartofi gătiți în usturoi dulce confiat și o bază de vin roșu și roșii. Tocănița această sățioasa se asortează perfect cu pâinea prăjită. 
  • Malta este galbenă vara și foarte verde iarna. În Malta plouă doar 90 de zile pe an, în lunile de iarnă. Doar atunci, vegetația explodează cu efervescență și profită de fiecare picătură, pentru ca apoi, vara, să stagneze sub arșița de până la 40 de grade. 
  • Malta a fost una dintre cele mai bombardate țări în al doilea război mondial. Din 1940 până în 1942, peste 3.300 de raiduri aeriene au atacat Malta, distrugând peste 30.000 de clădiri. Datorită locației sale strategice, la un moment dat, țara a fost supusă unor bombardamente puternice timp de 154 de zile și nopți. 
  • Ħal Saflieni Hypogeum - este un monument preistoric unic, ce a fost conceput ca un cimitir subteran, și conține rămășițele a aproximativ 7.000 de indivizi. Are peste 6.000 de ani și câteva caracteristici unice, cum ar fi picturile rupestre de ocru roșu. Acestea sunt cele mai vechi și singurele picturi preistorice din Malta.
  • Popeye Village se găsește în Malta. A fost construit ca platou de filmare al producției muzicale Popeye din 1980. Există și acum și poate fi vizitat. 
  • În foarte multe locuri din Malta s-au filmat scene din filmul Game of Thrones. Printre acestea se numără: Mdina, Grădinile San Anton, precum și Azure Window de pe insula Gozo. 
  • Osmoza inversă - este un proces de purificare a apei care utilizează o membrană parțial permeabilă pentru a separa ionii, moleculele nedorite și particulele mai mari din apa potabilă. În cazul Maltei, apa de mare. Așadar, Malta folosește un proces costisitor pentru a putea avea apă potabilă. 

*Am învățat acest cuvânt când am ajuns pe insulă. 

Și nu în ultimul rând, Malta are găini, ce apar pe Google Maps. Da, da! Caută Balluta Chickens și vei găsi locul numaidecât. Găini mici, cu pui de toate mărimile și din toate generațiile, își fac de cap în valea plină de vegetație. Toată lumea știe de ele, le hrănesc, le protejează, le pozează, le admiră, și acestea se plimbă libere unde vor ele.

Malta iarna

Așa arată insula iarna.

Nu te lăsa impresionat de ce zic alții de Malta! 

Declarație clară, cu semnul exclamării, ca să fie imperativă. Nu lăsa pe nimeni să îți “sucească” mințile cu plânsete și dezamăgiri despre insulă. Și nici impresionat să nu te lași de îndemnul oricărui turist care zice că “trebuie să mergi acolo neapărat, să vezi locul ăla.., sau musai să mănânci la cutare restaurant..!” 

Ei bine, nu, nu trebuie să mergi nicăieri la îndemnul nimănui. Dacă era după îndemnul unora, Italia nici nu merita vizitată. 

Oricine a vizitat Italia știe ce zic. 

Malta este insula neobosită, aglomerată, murdară, gălăgioasă și spectaculoasă în fiecare zi a anului. Ai dreptul să simți pe pielea ta și să tragi concluzii dacă-ți place sau nu, dacă îți va prii sau nu. 

Sunt mulți care au ajuns aici și nu au mai plecat. Sunt mulți care au vrut să plece și nu au mai plecat și mulți care au plecat și s-au întors…

Malta are 35 de fabrici de artificii

Malta sărbătorește (zilnic) des câte ceva. La fiecare festa se dau artificii. Începând cu ora 8 dimineața și până după miezul nopții.

Artificiile din Malta au o tradiție veche, de secole chiar. Meșteșugul pirotehniei din Malta datează de pe vremea Ordinului Cavalerilor Sfântului Ioan. Ordinul, care era conventual, aristocratic și militar obișnuia să sărbătorească cele mai importante sărbători prin spectacole pirotehnice speciale.

Nu te speria dacă auzi bubuituri, nu te panica, căci maltezii sărbătoresc grandios!

Ce este o Festa Malteză?

În secolul al XVIII-lea, fiecare oraș și sat maltez și-a sărbătorit sfântul protector timp de o săptămână întreagă. Oamenii se adună pentru a sărbători cu mâncare, muzică și artificii. Sărbătorile de acest fel oferă o oportunitate de a asculta muzică tradițională malteză, dar bineînțeles si de a petrece. Se continuă apoi în cluburile și barurile locale.

Pe lângă gălăgia și abundența specifice, maltezii ornează străzile principale cu ghirlande, instalații luminoase, icoane, statui și alte decorațiuni religioase.

Regina Elisabeta II a Angliei a stat în Malta doi ani

Între 1949 si 1951, Regina Elisabeta a locuit în Malta, aproape de capitală. Avea 23 de ani. 

Din sursele pe care le-am găsit, zice-se că au fost cei mai fericiți ani din viața acesteia, trăind o viață simplă, cu plimbări pe srăduțele malteze cochete. 

Reședința acesteia pe insulă există și acum, nu într-o stare foarte bună, din păcate. 

Numele vilei este Guardamangia (din limba italiană“uită-te și mănâncă”).

Harta Maltei 

Arhipelagul Maltez este unul dintre cele mai mici din lume. Dintre toate insulele ce alcătuiesc arhipelagul, doar trei sunt locuite - Malta, Gozo și Comino. Poziționarea lor geografică este una de invidiat - la 93 de km sud de Sicilia și 288 km nord de Libia, în pasajul dintre Africa și Europa. 

În al doilea război mondial însă poziția nu a fost atât de favorabilă insulei, fiind extrem de bombardată. 

Malta

Sursa imagine: WorldAtlas

Capitala Maltei este Valletta

Capitala a fost construită în secolul 16, proiectată cu iscusință de Cavalerii Ioaniți în timpul domniei lor pe insulă. 

Valletta poartă numele fondatorului său - Marele Maestru cavaler francez Jean Parisot de Valette, care s-a prăpădit înainte ca construcția orașului să fie finalizată. 

Dacă ești vizitator curios de muzee și palate (Palazzo), capitala este locul perfect. 

Poți de altfel și doar să mergi și să te holbezi liniștit la străduțe. În orice loc te-ai uita, îți garantez că vei avea ce vedea. Străzi lungi, înțesate de culori și agitație. 

Este un oras mic, așa cum am și menționat mai sus, și nu este ca o oricare alta capitală din Europa. 

Se mândrește cu nu mai puțin de 320 de monumente, ce aproape că stau unul lângă altul. 

Câteva dintre atracțiile acesteia sunt:

  • Catedrala Sf. Ioan - aici se găsește și una dintre picturile originale ale lui Caravaggio. 
  • Lascaris War Rooms
  • Valletta Waterfront
  • Barrakka Gardens
  • Teatrul Manoel
  • Muzeul Național de Arheologie

Pun pe listă și Casa Rocca Piccola, un palazzo de toată frumusețea. 

Mic la exterior, fabulos la interior. 

Blue Lagoon Malta - atracție turistică în capul listei

Blue Lagoon - Laguna Albastră - este o mică plajă pe una dintre cele mai mici insule din arhipelag - Comino. Are doar 3.5km², dar prezintă un interes major pentru turiști. 

Plaja își trage numele de la renumita sa apă albastră azurie, despre care se spune că este cea mai bună din Marea Mediterană. 

Cateva obiective turistice din Malta

Este ușor să te lași impresionat de rezultate, după o simpla căutare de Care sunt cele mai vizitate locuri din Malta? 

Nici măcar nu le-aș clasa în funcție de importanță, sau câți vizitatori unici au pe zi, cât de frumoase sunt, cât de scumpe sunt de vizitat, cât de greu ajungi acolo….ci pur și simplu le-aș categorisi după cât de bine m-am simțit când am vizitat cutare loc.

Nu este asta de fapt sentimentul pe care-l căutăm?

Așadar, iată o listă cu câteva detalii despre locurile de vizitat din Malta. 

Le-am pus intr-o ordine aleatorie, fără să țin cont de niciun criteriu. 

  1. Mdina, orașul cetate, vechi, numit și Silent City (orasul linistit). 
  2. Valletta, capitala Maltei. 
  3. Popeye Village.
  4. Biserica Rotunda, din Mosta. 
  5. Marsaxlokk - orașul pescăresc. 
  6. Hypogeum Hal Saflieni.
  7. Barrakka Gardens (Gradinile Barrakka din Valletta)
  8. Ghan Tuffieha Bay - plaja de nisip. 
  9. Golden Bay, tot plajă de nisip auriu. 
  10. Catedrala Mitropolitană Sfântul Paul. 
  11.  Dingly Cliffs, de unde se poate vedea mica insulă nelocuită, Fifla. De asemenea, se poate vedea și apusul spectaculos. 
  12. Spinola Bay.
  13. Plaja Mellieha, plaja de nisip. 
  14. Casa Rocca Piccola. 
  15. San Anton Gardens.
  16. Grota Albastră - Blue Grotto. 
  17. Fortul Sfantul Elmo. 
  18. Camerele de război Lascaris. 
  19. Catedrala sfântului Ioan. 
  20. Templul neolotic Ġgantija, pe insula Gozo. 
  21. Ramla Bay, cu o plajă de nisip auriu cărămizie, tot în Gozo. 
  22. Cele 365 de biserici răsfirate pe Malta și Gozo. 
  23. Cetatea Victoria din Gozo. 
  24. Biserica Ta Pinu din Gozo. 
  25. Tal Mixta Cave (peșteră), cu vedere spectaculoasă peste Rambla Beach. 

Lista este mai mare de atât, chiar dacă insula e mică. 

Descoperă orașul la pas, admiră balcoanele colorate, plantele cățărătoare și mai colorate tot timpul anului și mănâncă un pastizzi maltez de la orice patiserie din colțul străzii. 

Plajele Maltezi - nisip, pietre mici și bolovani

Insula este mică, însă diversă în ceea ce privește plajele. 

Cum am mai auzit zicându-se: Malta are plaje pentru toată lumea. 

Malta are 51 de locuri pentru stat la soare. O combinație de plaje de nisip, pietre, bolovani giganți și orice petic ce poate fi folosit pentru pus prosopul și poposit. Cam așa stă treaba cu plaja în Malta. 

Plajele de nisip, iubite de toată lumea, sunt de regulă aglomerate. 

Acestea sunt:

  • Mellieħa Bay - 800m lungime. 
  • Ramla Bay, in Gozo. Plaja adăpostește și câteva cuiburi de broaște țestoase, protejate. 
  • Blue Lagoon
  • Għajn Tuffieħa Bay (mai este numită și Riviera)
  • Golden Bay
  • Saint George's Bay. 

Plajele cu pietre sunt la fel de iubite și populare, însă nu la fel de comode. Indiferent de tipul de plajă, marea este fabuloasă, cu apa clară și caldă, din mai până în octombrie. Curajoșii se avântă chiar și în lunile de iarnă, căci temperatura apei coboară doar până la 15 grade. 

Ce este bine de știut, înainte să vizitezi..

Ei bine, aici vorbesc din experiențe mai puțin plăcute din timpul petrecut aici. 

  • Nu de puține ori am auzit maltezi spunând că vecinii lor, gozitanii, practică trei prețuri: pentru maltezi, pentru gozitani și pentru turiști. 

Maltezii spun acestea despre gozitani iar gozitanii spun despre maltezi că sunt dezordonați și gălăgioși. Chiar sunt. 

  • Una peste alta, când vine vorba despre prețuri, așa-i, dar nu numai la gozitani, ci și la maltezi. Oricui vine aici recomand să nu plătească cash și dacă o face să nu folosească bancnote mari. 

Se întâmplă o situație similară cu una din Piața Obor. 

Dai una de 50, maltezul îți ia banii din mână, îi pitește, și-apoi zice că i-ai dat 10. Dacă nu ești vigilent, ți se dă restul la 10. Este o manevră aplicată turiștilor, dar și persoanelor non malteze de pe insulă. 

  • Ai nevoie de încălțăminte bună și confortabilă. Asta nu numai ca vizitator. Vei vrea să străbați la pas străzile (știu, tot zic de străzi, dar ai să vezi despre ce vorbesc, dacă ajungi vreodată), dar și multe pante de urcat. 

Nu are ea, Malta, munți, însă are pante, de îți vine să plângi când le urci la 40 de grade cu plus. 

  • Trotuarele sunt extrem de înguste. Pe cele mai multe dintre acestea, când te întâlnești om cu om (o vorbă care-mi place), nu ai loc, și unul cedează și coboară pe șosea. 

Poți să fii lovit de oglinda unei mașini când mergi pe trotuar, atât de înguste sunt unele dintre ele. 

  • Deși sunt prezentați ca fiind un popor de treabă și prietenoși, nu sunt toți așa. Ca peste tot, de altfel. 

Există totuși o ură, sună drastic cuvântul, împotriva persoanelor străine. Odată cu valurile de oameni ce au venit pe insulă, viața acestora s-a schimbat foarte mult. Aud deseori de la maltezii în vârsta: Nu mai e ce-a fost odată. Înainte plecam de-acasă și lăsăm ușa deschisă. Acum nu mai pot! 

Sunt cazuri destul de dese în care maltezii aduc injurii la adresa persoanelor de altă naționalitate. Există și o replică faimoasă pe insulă, folosită și în spirit de glumă când cineva dorește să fie maltez pe deplin, și anume: Go back to your country. (întoarce-te în țara ta!)

Câteodată, și copiii maltezilor folosesc nonșalant această replică. 

E de înțeles, pe de-o parte. Insula este mică, resursele sunt limitate, apa potabilă vine din mare, chiriile cresc vertiginos din cauza companiilor mari care se mută aici și aduc angajați din toată lumea, viața este mai scumpă odată cu venirea acestora, scumpă chiar și pentru maltezi. Infrastructura nu suportă numărul ridicat de persoane și totul se aglomerează. 

Prin urmare, ai parte de prietenie din partea lor, ca turist, însă mai puțin ca străin care locuiește aici. 

Firește, sunt și oameni extraordinari, educați, cu gândire modernă, care înțeleg globalizarea, proces firesc al secolului în care trăim. 

Probabil că articolul nu este ce te așteptai, dar ai greșit persoana, în cazul ăsta, pentru că nu mă erijez niciodată-n a da sfaturi de ghid turistic. Dacă ai cumva o întrebare sau dorești o recomandare, ofer cu drag, dar fără a te îndemna la nimic. Orice țară, experiență și alte noutăți se descoperă singur, pentru că doar atunci savurezi pe deplin experiența. 

Tu ești exploratorul, așa că lasă-te ghidat doar de dorințele tale. Dorințe și curiozități. 

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

3 comments on “Malta este un loc grozav. De ce?”

  1. Interesante informații și zic eu, utile.
    Tocmai ne pregătim să plecăm pentru 7 zile în malta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!