Contact
Scris de stefania.sarina in data de August 29, 2022

12 dintre cele mai bune cărți de citit

Plus alte milioane de cărți ce mai există

M-am interesat, și Google zice că există 129,864,880 de cărți publicate.

Este plin internetul de cărți, sunt magazinele pline de cărți - nu numai librăriile și bibliotecile - și, uneori, din păcate, și ghenele de gunoi. 🙁

Au devenit un deranj pentru dinamicitatea care ne caracterizează, obiecte generatoare de praf și ocupatoare de (prea) mult loc în casele noastre. Noroc că există și Kindle, device în care poți stoca mii de cărți și pe care, dupa ce le citești, dacă dorești, le poți șterge.

Dar cine șterge cărți? Cine le aruncă?

Eu am șters cărți din Kindle, dar cărți fizice nu am aruncat vreodată, ci le-am donat. 

Am să dedic în blogul meu câteva articole acestor minunate obiecte - cărțile, ce ne fac viața mai frumoasă. S-au făcut filme excepționale după unele dintre ele (precum Să ucizi o pasăre cântătoare sau Nașul), unii și-au inspirat viețile și și-au justificat unele acțiuni doar pentru că au citit în cărți, alții s-au automotivat, alții au făcut bani sau știu mai bine cu banii și așa mai departe. 

Am încetat să mai fac recomandări imperative de cărți “Trebuie să citești cartea cutare, ți se potrivește, o să-ți placă”, când am văzut că nimeni nu citește oricum la recomandările mele. Ale mele sau alte altora.

Oamenii citesc când vor ei sau când sunt pregătiți. Și bine fac!

M-am apucat însă să postez câte o poză cu cartea pe care o citesc de fiecare dată, cu câteva cuvinte - uneori o mica recenzie, alteori două rânduri. 

Dar am vrut neapărat să adun aici o listă cu câteva cărți ce merită citite în viața asta. Lista este poate și pentru mine, pentru mai târziu, și pentru oricine caută cu gândul că ce mai citesc și eu?

Oamenii sunt mai deschiși la sugestii, atunci când chiar au nevoie. Și, în definitiv, cine sunt eu să recomand cărți cuiva, dacă nu mi-a cerut?

Dar pe blogul meu fac ce vreau. Astă este farmecul acestui jurnal deschis. 

Încep cu ultima citită, căci ordinea oricum nu prea contează. 

Iată 12 cărți pe care le recomand oricând, oriunde, de citit, de avut în casă, de recomandat și altora: 

1. Undă verde - Matthew Mcconaughey (en. Greenlights)

Dacă nu aici citit-o, pune mâna acum să o cumperi și să te afunzi în citit!

Vei pătrunde în viața actorului, atât cât îți dă voie, și vei vedea, sau, mai bine zis, vei simți, eforturile, bătăliile interioare și reușita unui om simplu în drumul său spre excelență. 

Cu cât citești mai mult, cu atât vei vrea să citești mai mult din cartea Undă verde și vei fi trist când vei da ultima pagină. 

2. Soția călătorului în timp - Audrey Niffenegger

(en. The Time Traveler's Wife)

Cu o urmă de science-fiction, cartea este despre iubire și acceptare, de fapt.

Doi oameni se îndrăgostesc, se iubesc nebunește, dar le stă în cale fenomenul dispariției fizice subite și incontrolabile a lui - călătorește involuntar în timp. Călătorul în timp - el - are luxul să își vadă iubita, viitoare-i soție, în toate stadiile vieții ei și să învețe cum să fie cel mai bun. 

Zic lux pentru că nimeni nu poate călători în timp și să folosească apoi această unealtă în avantajul său. Cartea are un sfârșit tragic, dramatic, însă povestea este dusă mai departe în cel mai frumos mod. Regret că am citit-o atât de târziu în viață. 

S-a făcut și o ecranizare în 2009, cu o notă de 7.1 pe IMDB. 

3. Enzo sau arta de a pilota pe ploaie - Garth Stein

(en. The Art of Racing in the Rain)

Ce carte frumoasă! Ce carte frumoasă! 

Narată de un cățel, Enzo, un labrador cu suflet mare, alături de omul său, cu o pasiune uriașă pentru cursele de mașini. Pasiunea este a amândurora, căci Enzo ocupă un loc unic în viața stăpânului său și împart aceleași activități. Nu știu cum aș putea să descriu mai bine o așa carte - unică, diferita, sensibilă, dar îți spun că este una din cărțile la care am plâns. 

Citeam și plângeam.

S-a făcut și ecranizare în 2019, vocea lui Enzo fiind a actorului Kevin Costner. Filmul are 7.5 pe IMDB. 

Dar, te rog, citește cartea înainte, să prinzi tot farmecul lui Enzo, precum și acțiunile, sentimentele și gândurile unui cățel ce își adoră stăpânul mai mult decât pe sine.

4. Femei - Charles Bukowski (en. Women)

Cine a citit această carte și o găsește acum pe listă, și nu i-a plăcut, va zice că este o mizerie, o aberație a unui bețiv afemeiat. 

Și este, într-adevăr. 

Dar este și excepțională, asumată, blamată și citită de foarte mulți, chiar și cei care îl urăsc pe Bukowski. 

N-am urât nimic la cartea asta, am citit-o pe nerăsuflate. Nu am să fiu vreodată deranjată de autenticitatea unui om - scriitor, actor, artist, orice - pentru că acela este el, dezvelit de ego, de convențional sau “firescul” acestei lumi. 

Lui Bukowski nu-i pasă să fie plăcut, ci să fie original, să fie el. Mă bucur pentru personajul său, pentru parcursul lui și pentru succesul de la final. 

Citește cartea Femei și nu te lăsa impresionat sau influențat de ce zic alții!

5. Șapte ani în Tibet - Harrer Heinrich

(en. Seven year in Tibet)

Pentru că nu vom ajunge cu toții să petrecem șapte ani în Tibet, poate nici măcar o zi din viața asta, și nici nu vom ajunge vreodată să stăm de vorbă cu Dalai Lama. 

Pe mine m-a disciplinat, m-a încurajat și mi-a confirmat câteva dintre regulile cu care funcționez. Șapte ani fructuoși în Tibet, alături de călugări, oameni simpli, frig și foame câteodată, ca să te descoperi pe tine și limitele tale.

Îl întâlnește pe Dalai Lama, cu care rămâne prieten pe viață, până la moartea scriitorului. Ce ocazie, ce șansă! 

În Malta, am avut ocazia să întâlnesc un chelner din Nepal și, în simplitatea mea de om curios, l-am și întrebat de unde e, căci aveam un sentiment că aș ști deja. Modest, simplu, educat, asumat, blând și bun - este exact cum descrie și Heinrich nepalezii în cartea sa.

Cartea este o aventură și, citind-o, câteodată, te bucuri că nu este aventura ta. Ai să vezi de ce. 

S-a făcut și ecranizare, în rolul principal Brad Pitt, în 1997, cu o notă de 7.1 pe IMDB. 

Inutil de menționat că recomand cartea înaintea filmului. 

6. Semne bune - Neil Gaiman și Terry Pratchett (en. Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch)

Recunosc aici încă de la început, filmul este nemaipomenit. Acesta are nota 8 pe IMDB! 

Cartea vorbește despre bine și rău, rai și iad, și bătălia împotriva răului mai mare. Sunt un mare fan al lui Gaiman, stilul și dezinvoltura cu care scrie fantasy, ca și cum acesta trăiește deja acolo și noi, muritorii de rând, nu știm, nu suntem conștienți de asta. 

Dacă ești fan science fiction, fantasy și alte acțiuni din alte dimensiuni, este pentru tine. Dar să nu crezi cumva că nu este nimic de învățat aici sau că nu se aplică pentru lumea nebună în care trăim. Să nu îndrăznești! 

7. Chira Chiralina - Panait Istrati 

Nu am știut, și să îmi fie rușine, cât de bine scrie Panait Istrati, și ce farmec are scriitura sa. Cartea este o poveste frumoasă, de dragoste, de dramă, de despărțire, cu un drum sinuos în căutarea ei - a surorii, această Chira Chiralina, undeva pe teritoriul Turciei. 

Fratele își caută sora, dar se găsește pe sine mai mult, căci ea nu voia să fie găsită. Plecați amândoi dintr-o situație aparte, încercați de viață grea și moartea mamei. Doi copii, la drum, nepregătiți, forțați, își găsesc drumul. Și-l croiesc singuri, dar separat, și nu se vor mai găsi niciodată. 

Caut-o și-n anticariat, online, oricum, dar citește minunăția asta de poveste! 

8. Acolo unde cântă racii - Delia Owens

(en. Where the Crawdads Sing)

Cartea este o poveste tristă, care, la final, devine și mai tristă, dar măcar vei vrea să feliciți personajul principal pentru curaj. Curajul este tot ce a avut, și pe sine, alături de câțiva oameni cu suflet bun, ce au avut grijă de ea. Dar ei nu pot avea grijă de tot, căci sarcina supremă este tot a ei. 

O carte aventuroasă, plină de dureri și încercări grele, ne poartă alături de fetița bălților, ce va deveni ulterior o femeie, înzestrată cu inteligență emoțională și aptitudini dobândite acolo - în mlaștină. 

Cartea este despre dreptatea făcută cu propriile mâini, a unei minți sclipitoare, însă atât de puțin auzită de lumea de afară și atât de puțin apreciată. 

S-a făcut și film, chiar anul asta (2022), și are nota 7.1 pe IMDB. 

9. Omul în căutarea sensului vieții - Vicktor Frankl (en. Man’s search for meaning)

Nu știu dacă după ce vei citi cartea, vei găsi și sensul vieții, dar poate vei avea mai multe gânduri despre cât de frumoasă este viața ta în acel moment. Poate vei practica recunoștința mai des. 

Autorul trece prin Holocaust, și nu ca privitor, ci ca victimă. Supraviețuiește și ajunge să scrie această carte, dar nu oricum, ci ca o lecție grea învățată pe pielea lui. Câtă înțelepciune mai poți să ai când ești doar piele și os? Cum mai poți ieși normal după asemenea tratament? 

Secretul: să găsești pentru ce să trăiești (WHY), acel motiv suprem, pentru ca apoi îți va fi mai ușor sa găsești și cum să o faci (HOW). 

Pusă în contextul Holocaustului, acest HOW împuternicit de WHY, are sens deplin. 

Este o carte pe care îți recomand să o citești fizic, nu pe Kindle sau calculator, căci va fi necesar să faci însemnări consistente.

10. Să ucizi o pasăre cântătoare - Harper Lee (en. To Kill a Mockingbird)

La început nu am înțeles nimic din carte, recunosc. Citeam și voiam să o abandonez. Vociferam în legătură cu alegerile oamenilor - cartea are un rating de 4.27/5 pe Goodreads - și mă întrebam de ce. 

Până într-un punct, în care a prins sens totul. Nu am mai putut să o las, am citit-o pe nerăsuflate, am simțit-o pe tot parcursul ei. Cartea este despre rasism, nedreptatea aleasă în locul dreptății și lupta pentru a convinge pe toată lumea că este “oarbă”. O poveste a unui tată singur cu doi copii, crescuți cu simțul dreptății și al omeniei, a alegerilor corecte și curate, pentru a forma mai târziu un adult întreg și cu caracter. 

Este poate cel mai lung proces, într-o sală de tribunal, la care am luat parte, în scris, și la care am asistat ca și cum eram acolo. O carte de citit în viața asta, și mă gândesc că poate nu o singură dată, căci perspectivele ni se schimba de-a lungul vieții. Așadar, de citit și recitit. 

Bineînțeles că există și film, făcut în 1962, cu o notă de 8.3 pe IMDB. Este superb filmul!

11. La răscruce de vânturi - Emily Brontë

(en. Wuthering Heights)

Multă dramă, extrem de multă dramă în această carte scrisă în anul 1847. În fond, Emily Brontë cam asta a scris - dragoste și dezamăgiri, neîmpliniri și suferință în dragoste. 

Cartea prezintă o dragoste “bolnavă” dintre două personaje ce, la vremea respectivă, din considerente sociale, nu aveau cum să fie împreună. 

Este o carte blamată, aflu și eu mai târziu asta, după ce m-am declarat un fan înrăit al acesteia, întrucât prezintă prea multe extreme, tendințe suicidale și suferință. 

Este o carte remarcabilă, fără îndoială, și fără să mă las câtuși de puțin impresionantă de păreri. 

Este și film, făcut în 2012, cu o notă de doar 6 pe IMDB.

12. 1984 - George Orwell

În sfera science fiction, Orwell pune laolaltă o situație ipotetică în care omenirea este supravegheată, manipulată de către acest Big Brother. Cartea este dureroasă, îți provoacă doar milă pentru bietele personaje ce se luptă pentru un dar ce ni se cuvine nouă, oamenilor, și anume libertatea. Personajelor lui Orwell nu li se cuvine nici măcar libertatea de a gândi sau de a bea pur și simplu o cafea. Sunt făcuți să creadă că nu merită, că nu e de unde, nu mai există, când, în spatele acestor “făcături” stau manipulatorii. Stârnește multă revoltă interioară, dar și o întrebare cum că..dacă este așa de fapt?

Este o carte de citit, de înțeles, fără grabă. 

Filmul are o nota de 7.1 pe IMDB, făcut în 1984. 

Lista cărților ce merită citite este lungă, dacă nu chiar infinită, plină de genuri diferite - cărți de dragoste, cărți de război, cărți despre finanțe și educație financiară, cărți de copii chiar, cărți științifico-fantastice, cărți fantasy, autobiografii și multe, multe altele.

Nu închei aici, nu, lista nu se închide aici.

Voi încheia însă acest articol cu o satisfacție de om conștiincios, că am pus cap la cap această listă. 

Să auzim de bine! 

Mă duc să încep acum cartea Maiei Morgenstern - Nu sunt eu.

Disclaimer! 

Doresc să te informez că articolul de față conține link-uri de afiliere. Dacă vei da click pe unul dintre acestea, nu te va costa nimic, stai fără griji, însă eu pot primi un comision dacă vei cumpăra produsul sau serviciul respectiv. 

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!