Scris de stefania.sarina in data de December 11, 2023

Cele mai citite cărți din lume

Ce citesc alții ne influențează într-o mare măsură, că vrem sau nu. Ce au citit alții de-a lungul vremii ne influențează și mai tare, întrucât tindem să acordăm mai multă credibilitate influențelor din trecut. Acestea au o greutate mai mare pentru noi, deoarece știm că alegerile de atunci au fost, poate, mai înțelepte, bazate pe situații reale, obiective și foarte mult studiu.

Nu era nimic la un click distanță.

Se pare însă că sunt câteva cărți preferate ce au rămas constante de-a lungul vremii, iar topul acestora s-a schimbat foarte puțin.
Să zicem că din 10 cele mai citite cărți din lume, pozițiile 8 și 9 se schimbă, 1 și 2 rămânând aceleași.
Biblia este fruntașă în acest top al celor mai citite cărți din lume, motivele însă nefiind mereu religioase. Sunt cititori care pur și simplu citesc biblia ca pe o carte de beletristică, fără vreun interes religios sau credință.

Pe lângă influențele sociale în materie de citit, mai citim și pentru că ni se recomandă cărți. Contează extrem de mult cine recomandă.
Un prieten din cercul strâns de prieteni îndrăgostit de romane de dragoste îi poate recomanda la nesfârșit unui împătimit de science fiction, fără niciun rezultat.
Așadar, primim recomandări de cărți și de la persoane cu aceleași interese în materie de genuri literare.
Totodată, o persoană care l-a citit doar pe Paulo Coelho și este fascinat de scriitura acestuia, va avea, din păcate, un cerc de cunoștințe destul de restrâns. L-am folosit pe Coelho, deoarece știu că este popular și citit, mai ales de femei, în lumea întreagă.
“Performanța” atinsă de Coelho în cărțile sale este repetiția. Aceleași lucruri spuse diferite. I se oferă cititorului fix ce vrea să audă. Lipsa suspansului și a consistenței.
Hai să le zicem cărți de citit la plajă.

Am citit și eu Coelho, și anume: Alchimistul, Zahir, Adulter, 11 Minute și Învingătorul este întotdeauna singur.
Acum că le enumăr, îmi dau seama că nici nu știam că am citit atâtea cărți scrise de el…

Mai suntem influențați și de listele de Bestsellers

Multe dintre cărțile existente astăzi poartă această calificare de bestseller. Este discutabilă.

Există totodată trenduri

Cum a fost trendul cu Homosapiens și Factfulness. La fel, prin 2011, trendul cu Urzeala Tronurilor. Există împătimiți atât de filme, cât și de cărți. O colecție impresionantă hardcover, ce cuprinde 5 volume.

Influencereala cu cărți cred că este singura pe care o gust, în rest nu mă interesează - cosmetice, vacanțe, haine, hoteluri etc. Pierdere de timp.
Nu vacanțele sau hainele în sine, ci influencerii ce se erijează în astfel de recomandări.
Îl urmăresc pe George Bonea cu interes, îi citesc articolele când am stare sau mă atrage vreun titlu, și iau aminte la recomandările sale de cărți.

Mai sunt și alte influențe ce ne fac să citim, cum ar fi:

  • Cluburi de carte
  • Valorile sociale și culturale
  • Cărțile premiate
  • Comunitățile online

Ajungem acum și la nucleul acestui articol, legat de popularitatea cărților.

Cele mai populare, cele mai citite, cele mai căutate cărți, într-un top 10.

Popularitatea acestora este subiectivă și se poate schimba. Desi, așa cum am menționat și mai sus, Biblia a rămas în top de ceva timp.

Noi și noi bestselleruri apar continuu.

Cele mai Citite Cărți din Lume

1. Biblia

Nu am citit biblia, dar nu îmi este o carte străină.
Am citit micile povești ilustrate în cartea Mica Biblie, pe care am fost obligați să le cumpărăm în clasele I-IV. Mare lucru nu am înțeles atunci, dar știu că se insista strident pe facerea de bine, să nu minți, să nu înșeli, sa nu fi avar. Ironic este faptul că acestea erau predate de un preot care le întrunea cu succes pe toate (minciuna, avariția, ura).

Biblia este o carte citită din multe motive. Nu le știu pe toate, pentru că sunt sigură că există și motive personale ale oamenilor, motive ce trebuie respectate.
Biblia este însă cea mai citită carte din lume pentru că:

Are importanță religioasă pentru milioane de oameni din întreaga lume

Este textul religios central în creștinism și este, de asemenea, considerată sacră în iudaism. Credincioșii se întorc la Biblie pentru îndrumare, învățături morale și pentru aprofundarea înțelegerii credinței lor. Rolul Bibliei ca text fundamental în principalele religii mondiale contribuie semnificativ la popularitatea sa durabilă.

A avut și are un impact literar și cultural

Dincolo de semnificația sa religioasă, Biblia a avut un impact profund asupra literaturii, artei, muzicii și culturii de-a lungul istoriei. Poveștile, parabolele și învățăturile sale au inspirat numeroase opere de artă, literatură și muzică.
Influența Bibliei se extinde dincolo de cercurile religioase, transformând-o într-o carte cultural resonantă și durabilă.
Am citit multe cărți care foloseau citate din biblie. Se scriu și acum acele cărți și sunt sigură influențele acesteia se vor resimti în scris și pe viitor.
Recunosc că mi-a plăcut abordarea practică și contextul în care era folosită Biblia în cărțile citite.
Două cărți citite, care-mi vine acum în minte, ce au folosit Biblia pe deplin, sunt:
Boundaries (ro Limite), scrisă de Henry Cloud și John Townsend.
12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, scrisă de Jordan B. Peterson.

2. ”Micuţa carte roşie”, culegerea de citate și aforisme ale lui Mao Zedong

Mao Zedong (1893-1976) a fost lider revoluționar și fondatorul Republicii Populare Chineze.
Nu intru-n detalii despre autor, și-mi îndrept mai degrabă îmi atenția asupra cărții sale.

Cartea lui Mao Zedong, intitulată oficial „Citate de la președintele Mao Zedong”, și-a câștigat faima în rândul cititorilor din câteva motive cheie.

A servit ca ghid ideologic

Cărțulica este o compilație a gândurilor politice și ideologice ale autorului, menit să servească ca un ghid pentru membrii partidului comunist chinez, dar și a publicului larg.

Simbol al loialității față de Mao și partidul comunist

Cartea a fost distribuită masiv milioanelor de oameni, sub conducerea sa. Deținerea sau citarea din carte a devenit o demonstrație de loialitate politică. Ubicuitatea cărții a contribuit la faima acesteia, făcând-o un instrument puternic de diseminare a ideologiei lui Mao și de modelare a conștiinței publice.

3. Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes

Umor și satiră, acestea doua îmi vin în minte când aud de Don Quijote. Îmi și aduc aminte coperta...
Cartea este considerată o capodoperă a literaturii mondiale și am putea lista o puzderie de motive pentru care oamenii ar trebui să citească această carte.

N-avem vreme de sute de motive, dar pot explica în câteva paragrafe de ce cred eu că aceasta se numără printre cele mai citite cărți ale lumii.

Explorează natura umană

Multe cărți o fac, cu atât mai mult în zilele noastre.
Ce a reușit însă autorul spaniol să facă cu Don Quijote este extraordinar. Cartea a fost publicată în anul 1605 și abordează teme precum idealismul, realitatea și limitele fine dintre sănătate și nebunie.
Acest don Quixote, cavalerul idealist, pierde contactul cu realitatea, absorbit find the poveștile cavalerești.
Romanul îi invită pe cititori să reflecteze asupra naturii percepției, a iluziei și a urmăririi propriilor idealuri.
Cartea este o operă de citit, nu de explicat.

Prezenta umorului și a satirei

Doua elemente vitale de supraviețuire în lumea asta nebună.
Romanul combină așadar câteva elemente ce sunt în antiteză: profunzimea filozofică cu umor și satiră.

4. Coranul

Coranul este cartea sfântă a Islamului. Este scris în limba arabă și este împărțit în capitole și apoi versete. Capitolele Coranului se mai numesc și Surahs, din limba arabă.
Musulmanii cred despre Coran ca este revelația finală, și completă, a lui Dumnezeu, și este sursa lor principală de îndrumare, acoperind aspecte importante ale vieții, precum: credința, moralitatea, justiția socială și conduita personală.
Coranul (ca și Biblia) este un ghid cuprinzător pentru a trăi o viață dreaptă, corectă și împlinită, conform principiilor islamice.

Putem enumera aici motive asemănătoare Bibliei, atunci când vorbim de clasarea Coranului printre cele mai citite cărți din lume.

Este un îndrumător spiritual și ajută la înțelegerea lumii Islamice.
Citirea Coranului ajuta la o înțelegere limpede a textului fundamental, ce modelează credințele și practicile a peste un miliard de musulmani din întreaga lume.

5. Seria Harry Potter, de J.K. Rowling

N-am citit cărțile, dar am văzut toate filmele. 

În spatele succesului fulminant pe care l-au avut cărțile Harry Potter stă povestea tristă a autoarei. 

În timp ce scria cărțile, J.K. Rowling era o mamă singură, șomeră, asistată social. În toată aceasta năpastă, o bântuiau și gândurile de sinucidere. 

Manuscrisul Harry Potter a fost respins de 12 edituri din Marea Britanie, până să ajungă în mâinile atâtor cititori. 

Bloomsbury, o mica editura din Anglia, a acceptat să publice cartea, după ce fiica președintelui companiei a cerut să citească mai departe de capitolul 1. 

În prezent, J.K. Rowling este un nume sonor, cunoscut în întreaga lume și se numără printre cei mai bine plătiți autori din lume. 

Cărțile Harry Potter s-au vândut la nivel global în peste 500 de milioane de exemplare. 

6. Poveste a două orașe, de Charles Dickens

Cartea Poveste a două orașe este considerată una dintre capodoperele scriitorului englez Charles Dickens. Este inclusă de altfel și pe lista operelor clasice ale literaturii. 

Așadar, cartea este pe lista celor mai citite cărți ale lumii, pentru semnificația sa literară, contextul istoric în care este plasat romanul, precum și intriga complicată, plină de întorsături. 

Romanul debutează cu un celebru vers: "It was the best of times, it was the worst of times." (ro „A fost cel mai bun timp, a fost cel mai rău dintre vremuri”).

7. Stăpânul inelelor de J.R.R. Tolkien

Stăpânul Inelelor intră la categoria celor mai citite cărți din lume pentru complexitatea sa și bogăția, abundență de detalii.

Trilogia lui J.R.R.Tolkien este compusă din trei cărți:

  1. "Fellowship of the Ring" (Frăția Inelului) - "Societatea Inelului"
  2. "The Two Towers" (Cele Două Turnuri) - "Cele Două Turnuri"
  3. "The Return of the King" (The Return of the King) - "Întoarcerea Regelui"

Cartea are personaje de care se vorbește și acum și care vor rămâne în vocabularul lumii pe vecie. Ma refer aici la Sméagol, cunoscut și ca Gollum - personajul central al cărții, ce a fost inițial hobbit, corupt ulterior de inelul puterii. 

Stăpânul Inelelor descrie personaje memorabile, teme universale abordate cu atât de multă ușurință de scriitor, ca un artist desăvârșit. Lupta dintre bine și rău prezentată într-o lume fantastică, curajul, prietenia, dar și corupția. Toate astea la superlativ. Exact ca într-o carte Fantasy (ficțiune). 

Autorul a creat un univers fantastic, cu personaje complexe, diferite, a creat o nouă limbă și mitologie proprie. 

Uite că o carte atât de stufoasă nu a speriat cititorii și se număra printre cărțile cele mai citite ale lumii, iar cele aproape 1200 de pagini ale trilogiei au fost savurate de cititori din întreaga lume.

8. Alchimistul, de Paulo Coelho

Coelho, așa cum am scris la începutul articolului, a fost consumat în mod excesiv. Și încă este. Odată popular, rămâi mereu popular. 

Alchimistul să zicem că schimbă vieți - exact cum își propune și personajul principal al cărții. Mai exact, să atingă nemurirea. 

Personal, nu știu dacă aș vrea să ating nemurirea, dar până la nouăzeci și ceva tot aș vrea să trăiesc. 

Scrisă într-un limbaj simplu și accesibil (nimic rău în asta), cartea este plină de aventuri mistice și magie, în drumul descoperirii sinelui. 

Nu este cumva ceva ce am vrea să descoperim cu toții?

Citeam undeva totodată că Alchimistul a devenit atât de puternică în timp, întrucât a beneficiat de recomandări din partea unor persoane influente. 

Dă-i și tu o șansă!

9. De veghe în lanul de secara, de J.D. Salinger

Carte scrisă la persoana a I, Desculț în lanul de secară este una dintre cărțile clasice ale literaturii americane. 

Deși argumentul meu legat de pronumele folosit nu este demn de a fi pus la început, se pare că tocmai acest aspect aduce atractivitate cărții, mai ales în rândul tinerilor. Protagonistul este un adolescent rebel, cu multe contradicții, lăsând loc minților tinere (și rebele) să se identifice cu acesta. 

Scrisul la prima persoană este intim, este ca și cum vorbești tu cu tine. 

Romanul a avut impact în societatea noastră, încă are și încă se citește. De aici și poziționarea acestuia în Top 10 cărți. Merită din plin să citești Desculț în lanul de secară!

10. Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee

Cea mai dragă carte dintre toate cele citite este Să ucizi o pasăre căntătoare. 

Nu m-a convins din prima, dar după ce m-a convins, nu m-a mai eliberat. Am căutat apoi și filmul. La fel de bun. Totul este de excepție la acest roman! 

Parcă nici nu îndrăznesc să mai adaug aici motive sau vreo recenzie, ci doar să te trimit să o citești. 

Explorează și descrie teme extrem de profunde ale societății și ale vieții deopotrivă. Nu lasă nimic neatins, neînțeles. 

Harper Lee folosește un limbaj sensibil, ce te va face negreșit să te conectezi emoțional cu povestea, cu personajele. 

Romanul Să ucizi o pasăre căntătoare a luat premiul Pulitzer pentru ficțiune în anul 1961. Cartea a fost începută de autoare în anii 50, dar a prins viață zece ani mai târziu. 

Un roman memorabil!

Cea mai citită carte în 2022

Cea mai iubită carte în 2022 a fost cu siguranță Acolo unde cântă racii, scrisă de Delia Owens. A fost de asemenea vândută în peste 13 milioane de exemplare, în întreaga lume.
Există și ecranizare după cartea Acolo unde cântă racii și, aș putea spune, că este la fel de bun și filmul, deși ignoră câteva detalii importante, prezente în carte.

Mă bucur de fiecare dată când face senzație câte o carte atât în online, cât și în offline.

Mă bucur că am făcut și acest top al celor mai citite cărți ale lumii. Ca și alte articole de-ale mele, mă voi întoarce să continui cu scrisul și datul cu părerea. 

În aventura cu cărțile nu există sfârșit, nu există cuvântul gata.

Este work in progress, este asimilare și învățare continuă.

Disclaimer! 

Doresc să te informez că articolul de față conține link-uri de afiliere. Dacă vei da click pe unul dintre acestea, nu te va costa nimic, stai fără griji, însă eu pot primi un comision dacă vei cumpăra produsul sau serviciul respectiv. 

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!