Scris de stefania.sarina in data de May 30, 2024

Eu ce citesc în vacanță?

În vacanta nu se muncește, dar se citește. Ehe! 

Știi cărțile acelea care așteaptă cuminți, cu praf pe ele de câteva săptămâni (sau fără, că poate îl cureți săptămânal), unele uitate sărmanele pe noptiere, colțuri de mese și alte teancuri cu nimicuri? 

Ei bine, alea-s cărți de citit în vacanță. 

Cărți pentru atunci când ai mai mult timp pentru tine, dar mai puțin pentru seriosul zilelor de luni până vineri. 

Da, da, știu, scriu și vorbesc mult de cărți. N-am nicio scuză în acest sens. Va trebui ori să accepți, ori să părăsești acest blog și să cauți distracția în alte pagini web. 

Aicișa se scrie și se citește și se judecă mai puțin. 

Cărți de citit în vacanță

Fii fără grijă, că nu am aruncat la întâmplare titluri de cărți, doar că să dea bine la internet. 

Nu, nu! Am căutat recenzii despre dânsele, am pus la un loc cărți de seamă, de nădejde, care nu te vor plictisi. 

Asta-ți mai trebuie în vacanță, să te plictisești!

Și să nu mai spun că pe unele le-am citit și eu. 

Ca de la cititor curios, la un alt cititor și mai curios. 

Femeia la 30 de ani, a lui Balzac. 

Romanul o are ca protagonistă pe Julie, o tânără de treizeci de ani, ce se îndrăgostește de Victor, un ofițer chipeș, și cam atât. 

Toate acestea îi vor aduce lui Julie doar suferință și lupte interioare acerbe. Fix ce-i trebuie unei femei la treizeci de ani. 

Victor este infidel, iar Julie va suferi, firește, din cauza acestor escapade amoroase ale lui. 

Pe parcursul romanului, Balzac analizează atât călătoria emoțională, cât și cea psihologică a lui Julie, pe măsură ce aceasta se afundă în complexitatea iubirii, a maternității si a așteptărilor sociale. 

Experiențele ei reflectă provocările cu care se confruntau femeile în Franța secolului al XIX-lea - lipsa libertății personale și constrângerile societății. 

Trece printr-un carusel de emoții, momente de pasiune, de disperare și resemnare. 

Femeia la 30 de ani este un roman notabil pentru portretizarea realistă a femeilor, și nu numai, dar și dezvoltarea complexă a personajelor, caracteristice operei lui Balzac.

Cartea Bucuriei: Fericire durabilă într-o lume în schimbare, scrisă de Dalai Lama. 

Cartea Bucuriei este o lucrare colaborativă a Sanctității Sale Dalai Lama și a Arhiepiscopului Desmond Tutu, cu contribuții de la Douglas Abrams. 

Cartea a fost publicată în 2016, și surprinde înțelepciunea și conversațiile acestor doi lideri spirituali pe tema bucuriei și a modului în care se poate atinge fericirea durabilă, în ciuda provocărilor inevitabile ale vieții.

"Cartea Bucuriei" a fost bine primită pentru abordarea sa sinceră și accesibilă a unor subiecte spirituale și emoționale complexe. 

Un pic de umor, de înțelepciune și sfaturi practice, carte va fi o resursă valoroasă pentru oricine dorește să știe mai bine despre bucurie și înțelegerea acesteia. 

Pablo, The alpaca: Scrisoare, a lui Marian Godină. 

Pablo, the Alpaca: Scrisoarea este o carte de copii, dar și de adulți. Eu am citit-o cu seriozitate și băgare de seamă. Cărticică lui Marian Godină are umor, e plină de aventuri ale unor animale plecate într-o misiune de salvare a lui Pablo. Și vor reuși. Reușesc ele mai mult decat salvarea prietenului lor și vor învăța lecții prețioase, pe propria piele. Sau pe propria blană, in cazul lor. 

De ce iubim femeile, a lui Cărtărescu. 

Cărtărescu pune într-o cărticică douăzeci de povestiri (scurte, nu te speria) pe diverse aspecte ale feminității și relațiilor romantice. Bineînțeles că sunt puse în același context, cum altfel? 

Autorul vorbește din propria experiență, ca orice alt bărbat care abordează aceste teme din experiențele cu sexul feminin, și mai și crede că le-a înțeles pe toate. Nu la autor ma refer, ci la ceilalți…

Cartea este despre iubire și opusul ei, suferința, despre dorințe și psihologie, toate puse într-un context poetic. 

Mi-a plăcut tare cartea, pentru că este autentică și este simplă (nu în sensul de nesemnificativă).

Cel care mă așteaptă, de Saniee Parinoush.

Vai, cât de emoționant este acest roman! 

Este un roman extrem de emoționant, cu o acțiune ce se întâmplă în Iran. Masumeh, protagonista, se luptă pentru libertate, pentru iubire, dar cel mai tare se luptă contra restricțiilor. 

Romanul Cel care mă așteaptă este apreciat de cititori și critici, întrucât portretizează în cel mai sincer și profund mod condiția reală a femeilor în Iran. 

Acolo unde cântă racii, de Delia Owens. 

Am scris și tot scris despre Acolo unde cântă racii și nu mi-e teama c-o să obosesc. 

Îmi pare rău că am muncit, de George Bonea.

Cartea Îmi pare rău că am muncit explorează frustrările vieții (noastre) moderne. 

George Bonea abordează cu umor, ironie și satiră câteva dintre aspectele vieții de zi cu zi, punând sistemul profesional într-o altă perspectivă. Sunt bune noile perspective, de ajutor. 

Mi-a plăcut cartea lui George și are aprecierea mea pentru stilul direct și amuzant cu care a scris despre “problemele” contemporane și despre așa-zisul stil de viață modern. 

Noi suntem români, de Radu Paraschivescu. 

Noi suntem români este și aceasta o carte satirică, în care autorul abordează comportamente, stereotipuri și mentalități caracteristice poporului român. 

Te vei distra, te vei relaxa și te vei destinde citind, ei bine, despre noi și tot absurdul poporului în cauză. 

Îmi place stilul narativ al autorului, m-a ținut angrenată în citit, a fost amuzant până n-a mai fost, când am realizat că tot ceea ce mă amuza, mă și întrista.

Becoming, de Michele Obama.

Becoming este o carte autobiografică a fostei prime doamne ale Statelor Unite. 

Autoarea împărtășește povești personale despre copilărie, educație, carieră, căsătoria cu Barack Obama și experiențele de la Casa Albă. Memoriile sale sunt apreciate pentru narațiunea sinceră și inspirațională, oferind perspective asupra vieții, valorilor și provocărilor ei.

Plăceri interzise, de Deanna Lee. 

Plăceri interzise este un roman erotic.

Cartea urmărește relația intensă dintre personajele principale, explorând dorințele și fanteziile lor secrete. Cu o narațiune plină de tensiune și momente pasionale, Deanna Lee reușește să creeze o poveste atrăgătoare care captivează cititorii de la prima până la ultima pagină. Romanul este apreciat pentru scriitura sa provocatoare și pentru modul în care abordează temele iubirii și ale intimității.

Am făcut o combinație literara echilibrată, cu nuanțe și genuri care să satisfacă mai multe gusturi de cititori cu mofturi. Am pus cărți de fericire, și-o carte erotică chiar, am pus aventuri și distopii. 

Timp să avem, să parcurgem lista asta și alte liste. Alte cărți uitate prin casă sau prin coșurile de cumpărături ale magazinelor online. 

Sau liste scrise de mână, puse pe birou, cu recomandări văzut cine știe unde. 

Cărți de vacanță înseamnă cărți mai puțin bune? 

Nicidecum! 

Uite, eu pe Gabor Maté nu l-aș lua în vacanță cu mine. Nici pe Yuval Harari, de altfel. Nici pe Jordan B. Peterson nu l-aș pune în desagă. 

Toți autorii menționați mai sus menționați și-au scris cărțile în urma unor cercetări ce au durat ani întregi. Aceste lucrări abordează subiecte delicate și intense, precum umanitatea, istoria și psihologia. Viața este deja complexă zi de zi, și parcă nu îți dorești să-ți amintești de dificultățile ei și pe plajă. Concentrarea și dedicarea pentru citit nu sunt la fel de intense ca atunci când ești acasă, în liniște, cu cartea pe care ai căutat-o, ai așteptat-o și din care iei notițe cu atenție.

Cărțile de vacanță iti descrețesc fruntea, îți aduc și surâsuri, te transpun în telenovele scrise, unde ai liber la interpretat și imaginat scenarii. 

Cărțile de citit în vacanță sunt de obicei din alte categorii față de cărțile super promovate și populare - pe rafturi de librării, in magazinele online, de apropiați sau cei care fac recenzii la cărți. 

Cărțile de citit în vacanța aduc relaxarea, evadarea, sunt de divertisment și sunt camarazi de încredere, perfecți pentru orice fel de vacanță ai alege. 

Câteva genuri de cărți de citit în vacanță

Thrillerele sau Mystery - pentru intrigi, suspans și răsturnări de situații. 

Comedii romantice - acele povesti ușoare, amuzante, o relatare a unor experiențe plăcute. 

Fantasy și Aventură - cărți care te iau cu ele în lumi imaginate de scriitor în detaliu, cu personaje mitice, cu povești complicate. 

Autobiografii - adaug mereu pe lista de recomandări astfel de cărți. Cât de norocoși suntem că avem invitații deschise în viețile unor oameni! 

Non-ficțiune Inspirațională - acele cărți de self-help, de dezvoltare, ce ne motivează și ne inspiră. 

E-books - bune și acestea. Ușor de transportat, ușor de pus într-o paporniță de cărat. Unde mai pui că un e-book poate conține câteva mii de cărți. 

Audiobooks - poți asculta în liniște (sau în gălăgie, depinde de tine) vocea scriitorului sau a altcuiva ce s-a pus pe citit cartea pe care nu vrei să o citești tu. 

Ai de unde alege, după cum bine vezi. 

La mare, la munte, la câmpie, pe-o prispă sau pe un terasă mai luxoasă, sau oriunde te-ai duce, ia cu tine o carte.

Nu uita, o carte bună este cel mai tăcut și de încredere prieten pe care îl poți avea în vacanță.

Dacă ai alte recomandări de lectură sau ai citit vreuna dintre aceste cărți, împărtășește experiențele în comentarii! 

Lectură plăcută!

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!