Romanele de dragoste, ce implică multă tragedie de altfel, au fost mereu pe placul meu. Au fost încă de mică și vor fi chiar și când oi fi bătrână și insuportabilă, cel mai probabil, pentru că romantismul nu se vindecă cu vârsta.
Dragostea, până își găsește lăcașul final, cuibul protector, trece prin faze dramatice, interziceri și bariere pe care doar ceva autentic, cert, le poate depăși. Ceva ce există de mii de ani - iubirea. În toate formele ei, nu numai aceea dramatică, între un el și-o ea.
Nu mi-am refuzat niciodată o lectură bună, indiferent de loc și moment. Cel mai bun și fidel companion, de nădejde, care îți oferă deliberat relaxarea și detensionare, este cititul.
Azi este despre Viața ca un râu. Nu a mea, deși are și aceasta pană acum curgeri turbulente, câteodată fluide, câteodată abundente, dar care se întorc întotdeauna în matcă.
Asemeni unui râu…
Viața ca un râu sau, varianta în engleză Go as a river, variantă ce se poate interpreta un pic diferit fata de corespondentul său în română, fiind parcă cu adresare dinamică, mai personală, către cititor.
Romanul este scris de Shelley Read, o scriitoare americană.
Shelley Read are o poveste de viață simplă și frumoasă, spectacolul din viața ei fiind oferit de natură, lectură și animale. Și, să nu uităm, familia cu care locuiește în munții Elk, în statul american Colorado.
Cartea Viața ca un râu este romanul său de debut, inspirat fiind de strămoșii săi și de peisajul sălbatic în care rătăcește.
Rătăcește și sunt absolut sigură că nici nu-și dorește să fie curând găsită. Bineînțeles, vorbim aici de rătăcirea fără bariere, libertatea din natură, cu simțuri și creaturi ce doar acolo își știu locul.
Nici că ai vrea vreodată să fii găsit!
Dar ea, autoarea, a oferit lumii romanul Viața ca un râu, roman ce s-a bucurat de un succes fulminant.
Autoarea este mamă, alpinist, călător în lume și prietenă cu toate creaturile mici și cățeii bătrâni.
Romanul Viața ca un râu este o poveste sfâșietoare despre maturitate forțată și o dramă cu o putere captivantă, ce combină personaje de neuitat într-un cadru natural uluitor, în mijlocul frumuseții sălbatice din Colorado.
Melanjul de supraviețuire, iubire și căutarea adevărului și a destinului săvârșește o poveste cuprinzătoare.
Iubirea și lupta pentru iubire va spune mereu cea mai frumoasă poveste de viață, la orice vârstă și în orice cadru.
Într-o zi răcoroasă de toamnă din 1948, Victoria Nash livrează piersici din ferma familiei sale, situată în mijlocul frumuseții sălbatice din Colorado și apoi se întoarce către sat. În timp ce se apropie de o intersecție, un străin cu aspect mai neîngrijit, răvășit chiar, se oprește pentru a-i cere îndrumare.
Modul în care alege ea să răspundă va schimba, fără să știe, cursul vieții lor tinere.
Așa începe o poveste fascinantă a alegerilor spontane, luate în fracțiune de secundă și a actelor curajoase care o propulsează pe Victoria departe de singura casă pe care a cunoscut-o vreodată. Își folosește cu istețime și iscusință toate instrumentele pe care le-a învățat până în acel moment, din lumea ei mică, dar extraordinară. Se lovește de dorințe, trădări, înfrângeri, dar va ști să ia decizia dură la acel moment, dar care-i va schimba complet viața, pentru totdeauna.
Romanul expune emoții crude, autentice, fiind narat la persoana I, ca o reflexie a inimii Victoriei. La fel ca multe alte întâmplări de-a lungul istoriei, povestea de viață fictivă a Victoria Nash nu a fost un film Disney. Aceasta a purtat poveri mai mari decât ar fi trebuit vreodată, dar a făcut-o cu seriozitate, determinare și demnitate ce inspiră. O face așadar o poveste mai bună decât orice fairytale Disney.
Povestea este atât de multe lucruri, atât de multe emoții, atât bune, cât și rele, dar mai ales frumoasă prin simpla povestire a sa și a scriiturii.
Romanul este acum tradus în peste 30 de limbi și a primit peste 30 de distincții.
Iată cateva dintre premiile oferite acestui roman de debut al scriitoarei Shelly Read:
Cartea are un rating de 4.14 din 5 pe Goodreads, din 1,221 de recenzii, iar pe Amazon un rating de 4.6 din 5.
În România o găsești la Editura Litera, online, la doar 35,99 lei, apărută recent, în data de 6 aprilie.
O găsești online aici, pe site-ul editurii Litera!
Editura Litera este o editură din România și Republica Moldova care a fost fondată în 1989 de către Anatol Vidrascu, iar în anul 1989 extinsă ca editura Litera Internațional la București. În 25 de ani (1989-2014) a editat peste 4.000 de titluri, cu un tiraj de aproape 46 de milioane de exemplare. Editura a publicat lucrări de ficțiune și non-ficțiune, thrillere, literatură clasică, nonficțiune, cărți pentru copii și adolescenți, carte educațională, enciclopedii, atlase, dicționare, cărți de artă și arhitectură, de istorie, cărți pentru studiul limbilor străine, titluri de cultură generală, de sănătate și frumusețe, dezvoltare personală, business, călătorii, familie și timp liber.
Printre autorii de top ai literaturii actuale au apărut la Litera: Abdulrazak Gurnah, Svetlana Alexievici, Hanya Yanagihara, Donna Tartt, Rachel Cusk, Colum McCann, Karl Ove Knausgård, Hilary Mantel, Fernando Aramburu, Jerzy Kosiński și mulți alții.
Imagine copertă: litera.ro