Scris de stefania.sarina in data de March 7, 2023

Mi-am făcut testul ADN

M-am lăudat mereu cu strămoșii mei estici - deportați de prin Ucraina, și observam la mine diferențe de temperament, culoarea ochilor și a părului, a tenului, față de locul în care m-am născut, detalii și trăsături ce le puneam pe seama influențelor slave.
Îmi plăcea să cred că eram diferită și credeam cu obrăznicie uneori că sunt unică. Ei bine, cu toții suntem.
Când am ieșit din orașul natal și apoi din țară, am văzut că gena balcanică era pronunțată și se manifesta involuntar când mi-era lumea mai dragă.

Tonalitatea vocii, stilul “smucit” de a face ceva sau de a răspunde la ceva, temperamentul recalcitrant și vulcanic mă dădeau de gol.

Eram, sunt, de la țară, din S-E României, de la câmpie, cu ceva influențe de la strămoși. Dar, comportamentul afișat și modul în care mă manifest(am) erau datorate și dovedite de vârsta pe care o aveam, locul în care mă născusem și educația primită.

Știam povestea mamei, cu familia deportată și relocată apoi în Bărăgan, după câteva excursii de du-te-vino pe teritoriul țării.

Mama e din Bărăgan, tata e din Bărăgan. Eu de ce aș fi mai specială?

Am devenit de ceva ani interesată de cărți și articole despre civilizații, migrarea oamenilor dintr-un loc în altul, de unde se trag anumite popoare și cum s-au format anumite limbi.
Și, firește, că a venit întrebarea: de pe unde sunt strămoșii mei? Oare eu ce-oi fi?
Că ia uite, îmi plac nemții, învăț limba, mă atrage disciplina lor
…și alte povestiri născocite, menite să îmi arate apartenența la un grup.

Starea de titirez am avut-o mereu, cred că de pe la 8 ani, când mă uitam lung după avioane, pentru că știam că alea te duc în altă țară.

Eu în altă țară am vrut mereu…

Tatonarea era o joacă, până n-a mai fost, și chiar am putut să aflu de pe unde sunt strămoșii familiei mele.

Dintr-o căutare în alta am ajuns la aceste kituri trimise prin poștă, cu fiole în care îți pui saliva și-ți zic după 4-6 săptămâni cine ești. Am comandat două kituri, pentru mine și Cris, și-am așteptat cuminte să vină.

Știam cine sunt până atunci, dar nu știam cum să-mi justific comportamentul.

M-am înscris pe My Heritage, site-ul care adună oamenii la un loc, și le spune de pe unde au adunat de-a lungul timpului moșteniri genetice din toate colțurile lumii.

De site-ul My Heritage am dat întâmplător, deși mă gândisem să îmi fac acest test ADN, însă am rămas de multe ori doar cu gândul.

Site-ul îți pune la dispoziție și posibilitatea de a-ți construi arborele genealogic, de a colora anumite poze alb-negru și multe altele. Poți, de asemenea, să faci și câteva animații din pozele vechi, dar recunosc că sunt un pic înspăimântătoare acele animații, în care o persoană decedată se mișcă.
Site-ul încearcă să pună la dispoziția utilizatorilor săi cât mai multe unelte cu folos în acest sens.

Am comandat kiturile, au venit și apoi am trimis amândoi mostrele de salivă în Texas. După câteva săptămâni au venit rezultatele pe mail.

testul adn

Am avut emoții, era normal, pentru că era ceva ce chiar nu știam și nu prea aveam de unde sa aflu. Persoanele care m-ar fi putut ajuta erau cu siguranță decedate, ca să mai aflu câte ceva din trecut.
Registre, documente sau dovezi scrise nu prea găsești și nici nu aș ști unde să caut.

Trebuie sa menționez că stabilirea etnicității este aproximată, și nu exactă, așa cum menționează de altfel și site-ul - Ethnicity Estimate.

Am aflat, așadar, cu aproximație, cine sunt. Este forțată expresia, categoric, dar nu mă oprește nimic să îndrăznesc să mă las definită, sau influențată, de aceste rezultate.

Rezultatele sunt valabile și pentru frate sau soră. Așadar, este suficient doar unul dintre frați să își facă testul ADN.

Rezultatele testului meu ADN spun că sunt...

  • Aproape 70% balcanică, din sudul României și Bulgaria.
  • Aproape 20% din prin Grecia, Sudul Italiei și cuprinde o bună bucată de Mediterană, chiar și Malta.
  • Aproape 7% - origine evreiască Ashkenazi.
  • Restul este din prin Asia Centrală și Orientul Mijlociu, procente mici, nu atât de semnificative.

Rezultatele sunt fascinante, te pun pe gânduri, te fac să cauți mai mult.

Spre exemplu, originea iudaică, chiar dacă este de doar 7%, mi-a starnit interesul și-am aflat că acești evrei Ashkenazi sunt evrei din Diaspora, care provin din vestul și centrul Europei, mai ales în țările germanice.

Am făcut și un mic studiu legat de cei 7% reiesiți din rezultatele celor de la My Heritage.
Astăzi, așkenazii (plural pentru așkenazi) reprezintă mai mult de 80% din toți evreii din lume, depășind cu mult evreii sefarzi (populație evreiască din Peninsula Iberică).

Detalii din viața mea de până acum, alegeri, deprinderi sau preferințe pot fi justificate, sau nu, de etnicitatea găsită în ADN-ul meu.

Faptul că m-am stabilit pe o insulă din Mediterană, sau că m-am apucat să învăț limba germană după ce am visat că vorbeam ca un nativ, sau că stilul mediteranean mi-a venit ca mănușă mereu - modul simplu de a trai, de a mânca și de a savura fiecare zi, pot fi indicii sau pur și simplu preferințe finisate de-a lungul timpului.
Am vizitat Italia în lung și lat în viața asta, cred că de peste 30 de ori.

Poate și al doilea prenume - Sarina, dat de tata la naștere, de care am aflat mai târziu că este de origine evreiască. Nu am nici cum să știu dacă tata știa ceva, că nu l-am întrebat niciodată și acum e prea târziu.
“Sarina este un nume de fată de origine ebraică. Acest nume se traduce prin „prințesă” și „cea care râde”, care se potrivesc perfect cu chiotele muzicale de bucurie.”

Sau chiar după primul prenume - Ștefania, care este un nume de fată de origine greacă. Este versiunea feminină a lui Stefanos, care înseamnă „coroană”.

Sunt semne care au fost mereu acolo, doar că nu le-am văzut, nu știam de ele. Dar m-am lăsat cu bucurie mânată de dorințe, sedusă de viață, de spontaneitate, și nu de planuri sau schițe.
Nu am trăit până acum după vreun proiect, în care să cunosc riscurile, avantajele sau posibile derapaje. Doar am trăit cum am știut eu mai bine.

Să aflu acum că uite, există dovezi în ADN-ul meu care spun că poate ești așa sau altfel, că preferi aici, și nu acolo, pentru că acel procent etnic își caută lăcașul din care a plecat. Este o interpretare artistică, puerilă, dar pe care mi-o asum, ca multe altele făcute până acum.

Și cine mă oprește să fac o poveste flatantă în jurul acestor detalii?
Ei bine, nimic. Eu sunt acum autorul cu pixul în mână și pot să scriu o poveste și mai frumoasă, îmbogățită de ce am aflat în ultimele săptămâni.

După prenume, după ADN, după cum mi-e felul, am fost și sunt cea care râde. Mereu!

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!