Scris de stefania.sarina in data de February 28, 2022

Ecografie mamară - cadou pentru sânii noștri

Deși luna martie marchează multe evenimente atât în calendarul creștin ortodox, cât și zile ce pun în lumină frumoasă femeia, cu podoabe, flori și adulații, se vorbește prea puțin de grija pentru sănătate, îndeosebi despre ecografie mamară.

Chiar și Facebook-ul este acum plin de mărțișoare, flori, cadouri care mai de care, stufoase și scumpe. 

Zic că se vorbește prea puțin, întrucât nu ar trebui să ne oprim vreodată din a vorbi despre sănătate. Să ne înțelegem, nu despre boală, ci despre sănătate și cât de bogați suntem să fim sănătoși. 

Iar aceasta nu este menționată nici în calendar, și nici trâmbițată în stil mare, să ajungă la urechile tuturor femeilor, mame sau nu. 

Mă refer aici la conștientizarea asupra sănătății sânilor noștri - ecografie mamară și mamografie. 

Subiecte pe care probabil când le auzim, fug pe lângă urechile noastre la fel de abitir ca și o bârfă neinteresantă. Poate, zic poate, nici măcar nu conștientizăm. 

Sânii noștri frumoși au nevoie de atenție, și nu numai în luna martie, sau luna octombrie - lună ce marchează conștientizarea asupra luptei împotriva cancerului de sân.

Ce te mai aduce însă cu picioarele pe pământ este chiar o durere a acestora, moment în care te uiți în jos la ei, la sâni zic, mirată, că ce au? Îi palpezi în oglindă, la duș, pe canapea, îl rogi pe partener să facă la fel, că știi că primul lucru pe care trebuie să îl faci este palparea

Îți dai cu presupusul, bineînțeles, că e musculară, că e hormonală, că e stres, dar știi că soluția este o ecografie mamară, ca să stai liniștită. Nu mamografie, că ai sub 40 de ani. 

Povestea asta nu este luată de pe net și nici din auzite, ci este povestea mea. 

Pe 8 martie am programare la ecografie mamară. S-a nimerit și s-a nimerit frumos. 

Așadar, în urma celor întâmplate, m-am hotărât să scriu despre ecografia mamară și cât este de importantă în viețile noastre. 

Ecografia mamară este un test imagistic de rutină, care utilizează unde sonore pentru a vedea în interiorul sânilor noștri. 

Arată anumite modificări ale sânilor - chisturi cu lichid, cancer la sân, noduli. 

Mai este folosită, de asemenea, și ca procedură de ghidaj, în cazul unei biopsii în zona sânului, astfel încât celulele să poată fi extrase și testate pentru cancer. 

Important de menționat - nu este dureroasă și nici invazivă, nu implică radiații și prezintă o imagine imediată a sânilor. 

Când se face o ecografie mamară

Regina Maria zice că, în cazul femeilor trecute de 30, ecografia mamară se face anual. 

Totodata, musai să îți faci o ecografie mamară dacă simți noduli la o simplă palpare a sânilor, dacă te dor, sau dacă apare orice modificare a acestora ce îți este străină. De asemenea, dacă apar scurgeri ale mameloanelor sau modificări ale pielii acestora. 

Cât costă o ecografie mamară

Deși este o întrebare pe care ți-o pui când te-ai decis, imediat după, și te-ai si pus pe căutări pe Google legate de prețul unei ecografii, prețul variază și nu este chiar mic. 

Prețul unei ecografii mamare variază de la o clinică la alta și dacă optezi pentru ecografie mamară unilaterală (la un singur sân) sau bilaterală (la ambii sâni)

Spre exemplu, la Regina Maria, o ecografie mamară unilaterală pleacă de la 200 lei, iar bilaterală de la 310 lei. La Medlife, cea unilaterală pleacă de la 240 lei și bilaterală de la 380 lei. 

Cred că prețurile în astfel de situații sunt un pic irelevante. Nu zic că nu sunt importante, căci cunosc importanța banilor, însă care ar putea fi costul real pentru care să amâni? 

Unde se face ecografie mamară

Ecografia mamară se poate face și fără trimitere de la medic, cel puțin, eu așa am făcut. 

Am sunat, am spus ce mă doare și că vreau o programare la medicul care face această operațiune. 

Pesemne că doamna de la telefon a știut mai bine decât mine care erau pașii firești. 

Ecografia mamară face parte din investigațiile imagistice, însă se mai pot face și împreună cu o vizită la Medicul Senolog. 

Senologia este specialitatea medicală care studiază orice afecțiune a sânului. 

Vei avea astfel și o discuție cu un medic specialist. 

Cât privește locul în care să mergi pentru ecografie mamară, ia în calcul clinicile atât private, cât și de stat. 

Firește, recomandările apropiaților sunt și acestea valoroase. Tindem să mergem pe mâna cuiva de încredere în cazul recomandarilor medicale.

Oricum ar fi, e bine să te duci. 

Unde pot face ecografie mamară gratuit

De regulă, astfel de acțiuni se întreprind în luna octombrie - lună ce marchează conștientizarea asupra luptei împotriva cancerului de sân, și diferite clinici private au în derulare astfel de campanii. Clinici precum Dona Medical. 

Dar de ce doar în octombrie? În restul anului ce facem? 

În ceea ce privește spitalele de stat, pentru o ecografie mamară, poți obține o trimitere de la medicul de familie și aceasta este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. 

Aș vrea tare mult să pot oferi mai multe informații în direcția asta, însă nu am găsit ceva concret. 

Unde pot face o mamografie gratuită cu trimitere

Deși am acordat mai multă atenție Ecografiei Mamare în acest articol, am găsit câteva informații utile și despre mamografie gratuită, ce-ți pot fi de folos dacă ai minimum 40 de ani. 

Mamografia este o investigație medicală recomandată femeilor cu vârsta minimă de 40. 

În spitalele de stat mamografia poate fi efectuată gratuit cu trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate. Sunt și anumite clinici private care oferă acest serviciu gratuit.

Deși sunt extrem de importante pentru sănătatea femeilor, aceste investigații nu sunt accesibile tuturor, din păcate. 

Asociația Donna oferă mamografii gratuite, ce-i drept, cu anumite condiții. 

Iată care sunt condițiile impuse de Asociația Donna, pentru a beneficia de mamografie gratuită:

  • Venitul lunar sub 2.000 lei
  • Vârsta minimă de 40 de ani
  • Să nu fi făcut o mamografie în ultimii doi ani
  • Să nu participat până acum în campania Mamografia Salvează Vieți. 

Dacă îndeplinești aceste condiții, găsești aici formularul Mamografia Salvează Vieți, pus la dispoziție online.

În ce perioada a lunii se face o ecografie mamară

Pregăteala pentru ecografie mamară nu este elaborată. 

Doamna drăguță de la telefon mi-a comunicat clar: fără deodorant (!!!), fără pudră, parfum sau cremă de corp. 

Apoi, în ceea ce privește perioada optimă de examinarea a sânilor, aceasta este între zilele 5-10 ale ciclului menstrual. 

Care este diferența dintre o ecografie mamară și mamografie

Mamografia este și ea o investigație imagistică cu valoare complementară în depistarea precoce a cancerului de sân. 

Aceasta se face de regulă de către femeile trecute de vârsta de 40 de ani, cu frecvență de o dată la doi ani, pe când ecografia mamară se face anual, de către femeile trecute de 30 ani. 

Diferența dintre mamografie și ecografie mamară nu este mare, acestea având aceleași scopuri, uneori completându-se una pe cealaltă. 

Din datele medicale găsite, mamografia poate reda imagini mai clare ale sânilor și poate depista cancerul ductal (cel mai frecvent tip de cancer mamar), încă din stadiul 0. Este evident un timp câștigat, ce poate duce la vindecarea acestuia. 

Nu am putut cuprinde nicidecum în acest articol complexitatea unor informații medicale, cu atât mai mult ale acestui subiect, căci nu sunt specialist. Am încercat să “sun dintr-un clopoțel” al conștientizării asupra frumuseții noastre interioare - aceea redate doar de sănătate. 

O minte sănătoasă și un corp sănătos sunt ceea ce am început să îmi doresc aproape de vârsta de 30 de ani. Și zic mereu: sănătoasa să fiu, că de restul mă pot ocupa. Uneori le mai și urez oamenilor la zile de naștere, Crăciun și alte evenimente ce pot fi favorabile unei urări atât de sincere. 

Tu, ca prietenă, te-ai gândit vreodată să-i amintești prietenei tale de o ecografie mamară?

Sau tu, ca partener, iubit sau soț te-ai gândit să îi faci partenerei tale un asemenea cadou vreodată? Poate chiar și o reamintire legată de o eco mamară sau un Papanicolau. 

Uite o idee bună de cadou pentru luna asta. Chiar și un Share al acestui articol este un semn de grijă!

Să fim sănătoși cu toții luna asta și mereu!

Surse medicale pentru scrierea acestor rânduri:

Carte de citit: Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman

Cât costă o ecografie mamară?

Costurile variază de la o clinică la alta: prețul pentru o ecografie mamară unilaterală (la un singur sân) se încadrează de regulă între 100 și 200 lei, iar pentru o pentru o ecografie mamară bilaterală (la ambii sâni) între 200 și 300 lei.

Ecografie mamară când se face?

În cazul femeilor trecute de vârsta de 30 de ani, ecografia mamară se va face anual. Desigur, dacă există simptome (nodului, dureri, iritații etc), mergi fuga la medic, fără amânare!

Ecografie mamară în ce perioadă a ciclului?

Ecografia mamară este recomandat să se facă între zilele 5-10 ale ciclului menstrual. 

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!