Scris de stefania.sarina in data de January 21, 2024

Ce este RetroTech.Ro?

RetroTech.RO este o platformă înființată în anul 2022, ca multe alte proiecte ce au luat naștere după pandemie. Șederea forțată acasă ne-a obligat să facem mai mult în online, să creăm canale și să căutăm informații cu ajutorul ecranelor și al tastelor.
Ei bine, RetroTech.Ro este un forum al pasionaților de calculatoare și jocuri retro - vechiul în forma sa artistică de vintage.
Orice proiect sau idee începe cu o pasiune.

La fel și RetroTech.Ro, platforma unde își dau întâlnire cei pasionați sau cei curioși de tot ceea ce este retro din lumea calculatoarelor și a jocurilor ce au fost odată populare în rândul gamerilor. Sau poate ca sunt și acum la fel de populare. Rămâne de văzut…
Ca orice comunitate în online, este în continuă creștere, adăuga noi și noi membri, și încearcă să-și atingă “faima” în cercurile găștilor din online.

De ce Retro?

Există un interes colectiv pentru acest concept în zilele noastre și este foarte bine că se întâmplă așa. Mă număr printre nostalgicii pentru acele perioade, chiar dacă în unele dintre ele nu am trăit pur și simplu. Le descoperi și se aprinde o pasiune instantă, ca și cum ai fi trăit de fapt acele vremuri.
Totodată, apetitul pentru retro sau vintage poate fi explicat printr-o serie de factori sociali și culturali.
Așa cum am spus și mai sus, nostalgia pentru vremuri trecute, obiecte vechi, moduri de viață și estetici din trecut se numără printre motivele primare.
Asociem retro cu ceva frumos, simplu și pozitiv.

  • Originalitatea și unicitatea obiectelor vechi. Producția în masă nu este pe gustul tuturor. Este ceva ce nu te cucerește, ci doar te aruncă în consumul exagerat de orice, specific, din păcate, vremurilor pe care le trăim. Obiectele, precum si jocurile retro îți dau acel sentiment aparte de unic, original si diferit.
  • Estetica - dacă este vechi, este musai mai atrăgător. Au elegantă și au și mai mult caracter. În ceea ce privește jocurile pe calculator retro, pot recunoaște că și eu, la rândul meu, sunt nostalgică pentru perioada în care mă jucăm cu fratele mai mic jocuri precum: Circus, Tanks sau Mortal Kombat.
  • Amestecul de contemporan cu retro - există și acest avânt atât în tehnologie, obiecte de decor, cărți, cât și în fashion. Combinațiile de vechi cu nou aduc iată, din nou, aerul de autenticitate.
  • Totul este ciclic - moda, arta, cultura și tehnologia, în cazul de față, pleacă de la noi și vin apoi tot către noi. Ce-i drept, vechiul câteodată capătă deformații, se schimbă sau se reinventează. Cel din urmă cred că este un cuvânt preferat în mai multe situații sociale.

RetroTech.Ro încearcă un upgrade, o transformare, sau, mai degrabă, o aducere în fața iubitorilor de retro a calculatoarelor vechi și a jocurilor vintage.

Interesul pentru vechi diferă de la o persoana la alta, ceea ce este firesc și normal. Suntem diferiți, ne place diferit.

Au “viață” calculatoarele vechi?

Comunitatea RetroTech.RO oferă în fiecare luna calculatoare retro persoanelor care nu-și permit. Aceștia le mai numesc și concursuri în care participanții se înscriu pentru acest calculator finanțat de comunitate, prin donații în bani.
Interesul este mare, însă există un singur câștigător pe lună. Dificultatea alegerii norocosului este mare, întrucât este greu să decizi cine este vrednic de premiu, cine are mai mare nevoie.
Așadar, dacă este să ne raportăm la interesul ridicat pentru un calculator retro, putem spune că da, calculatoarele vechi mai au (încă) viață.

Cât de mare este comunitatea?

Există, în prezent, peste 200 de membri în comunitatea RetroTech.RO, activi pe diferite subiecte. Există și un server de Counter Strike cs.retrotech.ro, pentru pasionații de altădată. Utilizatorii sunt foarte implicați și activi, atitudine ce ajută ca acest forum să existe și să adune din ce în ce mai mulți membri cu pasiuni comune. Comunitatea oferă, de asemenea, și suport tehnic pentru calculatoare și periferice.
Și să nu-i uităm și pe colecționarii de toate tipurile de obiecte retro.

Câteodată se află, din păcate, intenții mai puțin bune în spatele abordărilor ajutătoare. Au fost tentative de parteneriate ce și-au oferit serviciile, însă, în timp, s-a dovedit că erau doar mânați de un interes ascuns. La fel și cu ofertele de ajutor sau susținere în mediul online, unde știm că sprijinul altor bloguri, site-uri sau chiar și forumuri este extrem de important.

Cum se strâng bani de la comunitate?

Donațiile se fac prin contul de PayPal. RetroTech.Ro oferă transparență în legatură cu suma adunată, cât și scopul pentru care se adună banii.

donatii paypal

Unde se găsesc băieții de la RetroTech.RO?

Și-au făcut propriul forum, cu același nume - RetroTech.Ro
Au și pagină de Facebook.
Iată și Pagina de Contact.

RetroTech.RO
Comunitatea pasionaților de retro

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!