Scris de stefania.sarina in data de July 8, 2023

10 Cărți de dezvoltare personală 

Nu cred, ci știu sigur, că nimeni nu te poate ajuta să te dezvolți sau să te schimbi până nu te hotărăști tu singur.
Și când te-ai hotărât, ai și acționat.
Odată ce ai acționat, vei fi părtașul schimbărilor în bine și atunci continui și mai ambițios. Acel prim pas nu este al nimănui, ci doar al tău.

Cărțile ce promit și garantează o schimbare în viața cuiva sunt din start “mincinoase”.


Nimic nu poate promite schimbarea - nici terapeutul, nici cărțile, nici cel mai bun și confident prieten. Aceștia toți doar te asistă în călătoria ta de descoperire, acceptare, ajustare și, în final, acționare.
Ajutorul nu este acțiunea în sine, ci doar o companie bună de avut în drumul sinuos pe care trebuie sa îl parcurgem în viață.

Pentru că nu ne naștem învățați.

Am pus opt piloni la un loc (de care mă “sprijin”), pe care eu i-am descoperit până la vârsta de 35 de ani - din experiența proprie, din cărți, din discuții cu terapeuți, din discuții cu familia, cu prietenii apropiați și orice alt străin cu care am stat mai mult de vorbă.
N-am descoperit lumea, nu am inventat nimic, ci doar am fost atentă și am dorit schimbarea.

Iată cele opt reguli cu care funcționez ca un om normal. Nimic spectaculos, nimic nemaivăzut sau nemaiîntâlnit. Este un firesc al multora dintre noi, ce îți garantează o viață echilibrată, decentă, frumoasă de altfel, cu tine, dar și cu ceilalți. Mai ales în raport cu ceilalți.

Adaug, ca să nu creez confuzii: …ce îmi garantează mie o viață echilibrată. 🙂

  • Valori - loialitate, integritate, generozitate, compasiune, altruismul, curajul, bunătate, onestitate, modestie.
  • Grija și iubirea pentru sine - nu este egoism să te gândești la tine, este iubirea bine înțeleasă și sănătoasă.
  • Empatia și grija pentru alții - să faci loc oamenilor care contează pentru tine, să ajuți și să fii empatic cu cei apropiați ție. Ascultă mai mult, vorbește și dă sfaturi mai puțin.
  • Învățare și dezvoltare continuă - cu cât știu mai mult, cu atât îmi dau seama cât de puțin știu și mă pun și mai abitir pe învățat.
  • Încrederea că ești și faci ce poți tu mai bine - cea mai bună versiune a ta este astăzi!
  • Spiritualitatea - nu religia. Spiritualitatea este o conexiune personală cu ceva superior ție (mă duce cu gândul la a fi umil, de fapt), pe când religia este un set de credințe și o apartenență la un grup, cu tradiții și reguli.
    Spiritualitatea are mai multă flexibilitate în ceea ce privește natura umană și tranziția în timp.
  • Sănătate fizică optimă - corpul în care trăiești este cel mai important loc în care vei fi vreodată. De ce ai vrea să arăți și să te simți rău, nesănătos sau neconfortabil?
  • Limite și bariere - arta de a spune ce gândești atunci când te simți atacat, învinovățit, criticat sau inconfortabil cu ce ți se întâmplă. Nu ești obraznic, nu este lipsă de educație, este setarea unor limite cu cei din jurul tău. Este modul în care spui “până aici ai voie să pășești”, “ceea ce spui mă deranjează”, “nu, nu pot face acest lucru pentru tine”, “glumele tale nu sunt bune și cred că sunt mai degrabă jignitoare”.
    Este un alt mod sănătos prin care nu trebuie să te justifici pentru ce alegi tu să faci.

De ce recomand mereu cărți

Pentru că este intim - acesta este primul motiv care-mi vine în minte mereu.
Ești doar tu cu o carte, și vei avea ritmul tău, vei lua pauze când vrei, vei sublinia și vei pune idei de-o parte atunci când dorești tu. Ești liber!

Acestea sunt ideile mele, dar iată si câteva cărți de dezvoltare personală, ce te vor ajuta, îndruma, dar care, din nou, nu vor face nicio minune pentru tine.

Am citit 8 dintre cele 10 propuse. Pentru cele doua necitite m-am documentat atent, înainte să recomand, și-am ținut cont de recomandările făcute de Goodreads, precum și recenziile scrise de cititori.
Am ales totodată să nu scriu nicio interpretare a cărților, sau vreo scurtă analiză, ci doar să pun citate sau impresii pline de sens, pe care le-am considerat vrednice să poată schița esența acestor cărți.

Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World - and Why Things Are Better Than You Think, de Hans Rosling.

"O carte extraordinar de încurajatoare în aceste vremuri neliniștite."

- Christina Hardyment, The Times

"Un ghid superb despre lume și despre cum să fii mai înțelept în privința ei. O povestire grozavă. O adevărată inspirație."

-Tim Harford

Fă-ți patul, de William H. McRaven.

„A-mi face corect patul nu avea să fie o oportunitate de laudă. Era de așteptat din partea mea. A fost prima mea sarcină și a o face corect a fost important. Mi-a demonstrat disciplina. Mi-a arătat atenția la detalii și la sfârșitul zilei, ar fi un memento că am făcut ceva bine, ceva de care să fiu mândru, oricât de mică ar fi sarcina.”

Omul in căutare sensului vieții, de Viktor E. Frankl.

"Viktor Frankl…unul dintre eroii morali ai secolului XX. Perspectivele sale despre libertatea umană, demnitatea și căutarea sensului sunt profund umanizatoare și au puterea de a transforma vieți. Lucrările sale sunt o lectură esențială pentru cei care caută să înțeleagă condiția umană."

"Am iubit această carte de atâția ani și cred că fiecare ființă umană ar trebui să o citească."

- Simon Sinek

Arta subtilă a nepăsării, de Mark Manson.

„Această carte te lovește ca o palmă foarte necesară din partea prietenului tău cel mai bun: hilară, vulgară și extrem de provocatoare. Citește doar dacă ești dispus să lași deoparte toate scuzele și să asumi un rol activ în a trăi o viață al naibii de mai bună.”

- Steve Kamb, autorul bestsellerului Level Up Your Life și fondatorul NerdFitness.com

Inteligența emoțională, de Daniel Goleman.

”Este interesant de știut cum psihologia sau spiritualitatea încearcă să lucreze spre un obiectiv comun, ajutând oamenii să se îmbunătățească și să fie atenți. În această carte perspicace, autorul încearcă să ne învețe despre emoțiile noastre și să le cunoască mai bine, astfel încât să te descurci în principal în 4 domenii:

1 - Conștientizarea de sine
2 - Gestionarea emoțiilor
3 - Empatie și conștientizare socială
4 - Gestionarea rel
ațiilor

Hygge, de Meik Wiking.

„Hygge înseamnă să profităm la maximum de ceea ce avem din abundență: fiecare zi. Este căldura ciocolatei fierbinți, zgomotul ploii, torsul unei pisici. Este simplitate, siguranță și protecție. Este confort, confort și conexiune. Cartea hygge este o lectură atât de veselă și relaxantă ce m-a învățat cum să îmbrățișez lunile mai reci.

Femei care caută prea mult. Cum să-ți distrugi viața așteptând prea mult, de Lori Gottlieb.

„Cartea le arată femeilor cum să găsească adevărata fericire atunci când caută dragoste, oferindu-le un nou mod de a privi lumea. Gottlieb reușește să fie hilară, dar te pune pe gânduri, liniștită, dar profundă cu privire la întrebările: De ce ne îndrăgostim? Ce calități contează cu adevărat într-o căsnicie? Din ce motive luăm deciziile care ne afectează întreaga viață? Cartea aceasta va face oamenii să vorbească ani de zile.”

– Gretchen Rubin, autoarea bestseller-ului New York Times al „Proiectul Fericirii”.

Undă verde, de Matthew McConaughey.

”Scrisă cu mare intensitate și candoare rară, cartea Undă verde este un vârtej de înțelepciune, la fel de unică și efervescentă ca și autorul său. Citește cartea, experimentează aventurile din culise, apoi urmărește-ți propriile unde verzi la maximum.”

- Shaka Smart, antrenor principal, baschet masculin, Universitatea din Texas din Austin.

How to Stay Married: The Most Insane Love Story Ever Told, de Harrison Scott Key

”Nu am citit sau auzit niciodată despre așa ceva. Atât de sincer, atât de crud, atât de amuzant. Și atât să rezonezi cu acesta, dacă ești căsătorit. Există o tendință de înțeles a oamenilor de a auzi despre infidelitate și de a se gândi: „Oh, acea persoană este un monstru. Acel cuplu trebuie să fie atât de disfuncțional. Mă bucur că nu suntem așa”. Această carte va arunca în aer această presupunere. Dinamica lui Harrison și Lauren se regăsește în fiecare căsătorie. Evenimentele care se desfășoară sunt, din păcate, comune. Partea nemaiauzită este mântuirea care vine prin smerenia minuțioasă, onestitatea brută și comunitatea reală.”

Maybe You Should Give Up: 7 Ways to Get Out of Your Own Way and Take Control of Your Life, de Byron Morisson

”Morrison ne ghidează cu înțelepciune și tehnici valoroase care ne vor ajuta să ne stăpânim mentalitatea, prin locurile prin care rămânem blocați. Poveștile lui din viața reală au avut foarte mult sens pentru mine, deoarece este atât de ușor să te blochezi în tipare de frică și surmenaj fără să te gândești vreodată să le schimbi. Cei care se simt blocați în anumite domenii ale vieții lor ar putea găsi valoare citind această carte ca o modalitate de a-și provoca un pic mai mult propria mentalitate pentru a ajunge într-un loc mai util.”

In poza de copertă sunt în Elveția, într-un tur al Lacului Geneva și mi s-a părut, atunci, o idee bună să fac o poză cu bicicleta în grâu.

Disclaimer! 

Doresc să te informez că articolul de față conține link-uri de afiliere. Dacă vei da click pe unul dintre acestea, nu te va costa nimic, stai fără griji, însă eu pot primi un comision dacă vei cumpăra produsul sau serviciul respectiv. 

Articol scris de stefania.sarina
Eu sunt Ștefania. Și Sarina. De aici și numele blogului meu, Sarina.ro. Am 33 de ani de defecte asumate, cu pasiuni de oameni normali și scăpări emoționale ca alți oameni normali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postările mele

crossmenu
Shares
Share This

Distribuie acest articol

Distribuie acest articol prietenilor tai!